UWAGA! Ważna informacja - postępowanie przetargowe zostało wszczęte!
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-c86dda7c-9407-4461-92af-35b86fb564db
PROJEKT "POSTAW NA ZAWODOWCÓW"
I HARMONOGRAM WSPARCIA
Powiat Brzeziński jest Beneficjentem projektu „Postaw na zawodowców”, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Łódzkiego 2021-2027, numer umowy o dofinansowanie projektu FELD.08.08-IZ.00-0072/23. Realizatorem projektu jest Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach.
Całkowita wartość projektu: 1 314 112,75 zł
Wartość dofinansowania: 1 182 701,45 zł
Wartość dofinansowania z UE: 1 116 995,83 zł
Cel projektu:
Podwyższenie jakości kształcenia zawodowego na 2 kierunkach: technik logistyk i technik żywienia
i usług gastronomicznych prowadzonych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach w terminie od 01.06.2024 r. do 31.05.2026 r. poprzez realizację kompleksowego programu:
- wsparcia 40 (21K/19M) uczniów / uczennic w zakresie pozyskiwania kompetencji/kwalifikacji w ramach szkoleń specjalistycznych i kursów,
- zapewnienia 40 (21K/19M) uczniom / uczennicom staży w przedsiębiorstwach,
- objęciu 40 (21K/19M) uczniów/uczennic doradztwem zawodowym,
- adaptacji i doposażenia 2 pracowni dla 2 kierunków zawodowych, w tym cyfryzacja placówki,
- podwyższenia kwalifikacji minimum 12 nauczycieli / nauczycielek (9K/3M), w tym nauczycieli kształcenia zawodowego,
- realizacji działań proekologicznych,
- wsparcie ekspercie w zakresie zapobiegania dyskryminacji dla 7K/3M nauczycieli / nauczycielek.
Zadania merytoryczne:
- Realizacja zajęć dodatkowych specjalistycznych (kursy/szkolenia prowadzone przez podmioty zewnętrzne prowadzące do nabycia kompetencji / kwalifikacji zawodowych)
- Realizacja staży zawodowych dla uczniów/uczennic kierunku technik logistyk
- Realizacja staży zawodowych dla uczniów/uczennic kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych
- Doradztwo zawodowe dla uczniów/uczennic
- Doskonalenie umiejętności, kompetencji lub kwalifikacji nauczycieli, w tym nauczycieli kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu
- Wyposażenie szkoły w sprzęt i pomoce dydaktyczne niezbędne do realizacji wysokiej jakości kształcenia - prace adaptacyjno-remontowe oraz wyposażenie pracowni gospodarki materiałowej dla kierunku technik logistyk
- Wyposażenie szkoły w sprzęt i pomoce dydaktyczne niezbędne do realizacji wysokiej jakości kształcenia - prace adaptacyjno-remontowe oraz wyposażenie warsztatów szkolnych dla kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych
Grupa docelowa:
- Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach,
- Uczniowie / uczennice Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach - 40 osób (21K/19M) z 2 kierunków kształcenia: technik logistyk i technik żywienia i usług gastronomicznych,
- Nauczyciele / nauczycielki (10K/4M), w tym minimum 2 nauczycieli / nauczycielek kształcenia zawodowego (1K/1M).
Zakładane rezultaty:
- Liczba uczniów i słuchaczy szkół i placówek kształcenia zawodowego objętych wsparciem – 40 osób
- Liczba uczniów szkół i placówek kształcenia zawodowego uczestniczących w stażach uczniowskich – 40 osób
- Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty objętych wsparciem – 14 osób
- Liczba uczniów uczestniczących w doradztwie zawodowym – 40 osób
- Liczba zrealizowanych godzin stażu zawodowego – 6000 godzin
- Liczba uczniów, którzy nabyli kwalifikacje po opuszczeniu programu – 35 osób
- Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty, którzy uzyskali kwalifikacje po opuszczeniu programu – 12 osób
Efekty realizacji projektu dla Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach:
Planowane jest doposażenie szkoły w nowoczesny sprzęt, który uatrakcyjni i podwyższy jakość kształcenia dla obecnych i przyszłych uczniów / uczennic na dwóch kierunkach kształcenia:
- Dla technika logistyka zostanie wyremontowana i doposażona 1 pracownia tj. Pracownia gospodarki materiałowej – zostaną wykonane prace adaptacyjno-remontowe sali oraz wyposażenie w następujący sprzęt i meble: monitor interaktywny, urządzenie wielofunkcyjne, komputery stacjonarne z oprogramowaniem biurowym oraz wspomagającym gospodarkę magazynową, meble (fotele dla uczniów/uczennic, biurka komputerowe dla uczniów/uczennic, biurko komputerowe dla nauczyciela, fotel dla nauczyciela, ławki dla uczniów/uczennic, krzesła dla uczniów/uczennic, regały, tablica suchościeralna, stacja pakowania, szafa metalowa, drukarka etykiet, skanery kodów kreskowych/kodów QR, terminal mobilny (kolektor), palety plastikowe, palety EURO, pojemniki plastikowe, wózki do pojemników / transportowe, akcesoria do pakowania, manekin z zestawem ubrań roboczych, makiety dydaktyczne, plansze dydaktyczne, druki związane z gospodarką
- Dla technika żywienia i usług gastronomicznych zostaną wyremontowane i wyposażone warsztaty szkolne – zostaną wykonane prace adaptacyjno-remontowe pomieszczeń oraz zakupione wyposażenie w sprzęt i akcesoria AGD m.in.: lada chłodnicza, bemar, opiekacze, blendery, wyciskarki, grill, termosy, czajniki, podgrzewacze do talerzy, wózek do flambirowania, krajalnice, naleśnikarki, krajalnice, fontanna czekoladowa, talerze, sztućce, patelnie, garnki, deski do krojenia i inne.
Biuro projektu:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach
ul. Konstytucji 3 Maja 5
95-060 Brzeziny
mail: zspbrzeziny@zspbrzeziny.szkoly.lodz.pl
tel. (46) 874 47 99
#FunduszeUE
#FunduszeEuropejskie
HARMONOGRAM REALIZACJI STAŻY ZAWODOWYCH
harmonogram - do pobrania