logo_2.png

UWAGA! Ważna informacja - postępowanie przetargowe zostało wszczęte! 

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-c86dda7c-9407-4461-92af-35b86fb564db

PROJEKT "POSTAW NA ZAWODOWCÓW"

I  HARMONOGRAM WSPARCIA

Powiat Brzeziński jest Beneficjentem projektu „Postaw na zawodowców”, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Łódzkiego 2021-2027, numer umowy o dofinansowanie projektu FELD.08.08-IZ.00-0072/23. Realizatorem projektu jest Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach.

Całkowita wartość projektu: 1 314 112,75 zł

Wartość dofinansowania: 1 182 701,45 zł

Wartość dofinansowania z UE: 1 116 995,83 zł

Cel projektu:

Podwyższenie jakości kształcenia zawodowego na 2 kierunkach: technik logistyk i technik żywienia

i usług gastronomicznych prowadzonych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach w terminie od 01.06.2024 r. do 31.05.2026 r. poprzez realizację kompleksowego programu:

  1. wsparcia 40 (21K/19M) uczniów / uczennic w zakresie pozyskiwania kompetencji/kwalifikacji w ramach szkoleń specjalistycznych i kursów,
  2. zapewnienia 40 (21K/19M) uczniom / uczennicom staży w przedsiębiorstwach,
  3. objęciu 40 (21K/19M) uczniów/uczennic doradztwem zawodowym,
  4. adaptacji i doposażenia 2 pracowni dla 2 kierunków zawodowych, w tym cyfryzacja placówki,
  5. podwyższenia kwalifikacji minimum 12 nauczycieli / nauczycielek (9K/3M), w tym nauczycieli kształcenia zawodowego,
  6. realizacji działań proekologicznych,
  7. wsparcie ekspercie w zakresie zapobiegania dyskryminacji dla 7K/3M nauczycieli / nauczycielek.

Zadania merytoryczne:

  1. Realizacja zajęć dodatkowych specjalistycznych (kursy/szkolenia prowadzone przez podmioty zewnętrzne prowadzące do nabycia kompetencji / kwalifikacji zawodowych)
  2. Realizacja staży zawodowych dla uczniów/uczennic kierunku technik logistyk
  3. Realizacja staży zawodowych dla uczniów/uczennic kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych
  4. Doradztwo zawodowe dla uczniów/uczennic
  5. Doskonalenie umiejętności, kompetencji lub kwalifikacji nauczycieli, w tym nauczycieli kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu
  6. Wyposażenie szkoły w sprzęt i pomoce dydaktyczne niezbędne do realizacji wysokiej jakości kształcenia - prace adaptacyjno-remontowe oraz wyposażenie pracowni gospodarki materiałowej dla kierunku technik logistyk
  7. Wyposażenie szkoły w sprzęt i pomoce dydaktyczne niezbędne do realizacji wysokiej jakości kształcenia - prace adaptacyjno-remontowe oraz wyposażenie warsztatów szkolnych dla kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych

Grupa docelowa:

  1. Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach,
  2. Uczniowie / uczennice Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach - 40 osób (21K/19M) z 2 kierunków kształcenia: technik logistyk i technik żywienia i usług gastronomicznych,
  3. Nauczyciele / nauczycielki (10K/4M), w tym minimum 2 nauczycieli / nauczycielek kształcenia zawodowego (1K/1M).

Zakładane rezultaty:

  • Liczba uczniów i słuchaczy szkół i placówek kształcenia zawodowego objętych wsparciem – 40 osób
  • Liczba uczniów szkół i placówek kształcenia zawodowego uczestniczących w stażach uczniowskich – 40 osób
  • Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty objętych wsparciem – 14 osób
  • Liczba uczniów uczestniczących w doradztwie zawodowym – 40 osób
  • Liczba zrealizowanych godzin stażu zawodowego – 6000 godzin
  • Liczba uczniów, którzy nabyli kwalifikacje po opuszczeniu programu – 35 osób
  • Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty, którzy uzyskali kwalifikacje po opuszczeniu programu – 12 osób

Efekty realizacji projektu dla Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach:

Planowane jest doposażenie szkoły w nowoczesny sprzęt, który uatrakcyjni i podwyższy jakość kształcenia dla obecnych i przyszłych uczniów / uczennic na dwóch kierunkach kształcenia:

  1. Dla technika logistyka zostanie wyremontowana i doposażona 1 pracownia tj. Pracownia gospodarki materiałowej – zostaną wykonane prace adaptacyjno-remontowe sali oraz wyposażenie w następujący sprzęt i meble: monitor interaktywny, urządzenie wielofunkcyjne, komputery stacjonarne z oprogramowaniem biurowym oraz wspomagającym gospodarkę magazynową, meble (fotele dla uczniów/uczennic, biurka komputerowe dla uczniów/uczennic, biurko komputerowe dla nauczyciela, fotel dla nauczyciela, ławki dla uczniów/uczennic, krzesła dla uczniów/uczennic, regały, tablica suchościeralna, stacja pakowania, szafa metalowa, drukarka etykiet, skanery kodów kreskowych/kodów QR, terminal mobilny (kolektor), palety plastikowe, palety EURO, pojemniki plastikowe, wózki do pojemników / transportowe, akcesoria do pakowania, manekin z zestawem ubrań roboczych, makiety dydaktyczne, plansze dydaktyczne, druki związane z gospodarką
  2. Dla technika żywienia i usług gastronomicznych zostaną wyremontowane i wyposażone warsztaty szkolne – zostaną wykonane prace adaptacyjno-remontowe pomieszczeń oraz zakupione wyposażenie w sprzęt i akcesoria AGD m.in.: lada chłodnicza, bemar, opiekacze, blendery, wyciskarki, grill, termosy, czajniki, podgrzewacze do talerzy, wózek do flambirowania, krajalnice, naleśnikarki, krajalnice, fontanna czekoladowa, talerze, sztućce, patelnie, garnki, deski do krojenia i inne.

Biuro projektu:

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach

ul. Konstytucji 3 Maja 5
95-060 Brzeziny

mail: zspbrzeziny@zspbrzeziny.szkoly.lodz.pl

tel. (46) 874 47 99

#FunduszeUE

#FunduszeEuropejskie

 

HARMONOGRAM REALIZACJI STAŻY ZAWODOWYCH

harmonogram - do pobrania