TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

numer zawodu - 343404

W zawodzie wyodrębniono 2. kwalifikacje:

-/na podstawie podstawy programowej z roku 2019

HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań. (egzamin na koniec klasy III – w czerwcu)

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. (egzamin na koniec śródrocza klasy V – w styczniu)

Link do strony Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie  PRZEJDŹ NA STRONĘ

Link do strony Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łodzi  PRZEJDŹ NA STRONĘ

Informatory o egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie dla różnych zawodów  PRZEJDŹ NA STRONĘ

Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404 informator  POBIERZ ZAŁĄCZNIK

Deklaracja przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie  POBIERZ ZAŁĄCZNIK

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów.

Wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza obróbkę wstępną i cieplną zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego poprzez racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.

Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa men u codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Przestrzega zasad racjonalnego żywienia. Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal. Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi.

Zajęcia odbywają się profesjonalnie wyposażonych pracowniach szkolnych:

  • pracownia gastronomiczna
  • sala obsługi konsumenta
  • pracownia planowania żywienia

Uczniowie klasy III odbywają praktyki zawodowe, zarówno na terenie Powiatu Brzezińskiego jak i w miejscowościach wypoczynkowych (Ustka, Pobierowo, Zakopane). Ponadto od roku szkolnego 2018/2019 uczniowie mają możliwość odbyć praktyki poza granicami naszego kraju (Niemcy oraz Grecja).

Miejscem pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są zakłady gastronomiczne typu zamkniętego i otwartego. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.

W programie nauczania dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych uwzględniono przedmioty ogólnokształcące: biologia (lub chemia) i język obcy nowożytny, których nauka odbywać się będzie na poziomie rozszerzonym oraz uwzględniono przedmiot historia i społeczeństwo, jako przedmiot uzupełniający