Oferta edukacyjna Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach w roku szkolnym 2024/2025
Szanowni Rodzice i Uczniowie!
W roku szkolnym 2024/2025 ZSP w Brzezinach prowadzić będzie nabór do następujących typów szkół i klas:
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE (4-letnie)
- profil dla stewardess i stewardów - NOWOŚĆ!!! (rozszerzenie z dwóch języków obcych i geografii)
Stewardessa/Steward jest członkiem załogi samolotu i zajmuje się bezpośrednią obsługą pasażerów w trakcie lotu oraz przygotowaniem samolotu do przyjęcia pasażerów. Głównym celem pracy stewardesy/stewarda jest zapewnienie pełnej obsługi pasażerów, również w sytuacjach awaryjnych, przekazanie informacji związanych z zasadami bezpieczeństwa, stworzenie miłej atmosfery podczas trwania lotu, dbałość o pasażerów w zakresie podania posiłków oraz napojów a także udzielanie pasażerom informacji związanych z lotem.
Edukacja z ratownictwa medycznego. Perspektywy pracy: porty lotnicze i morskie, linie lotnicze, przewodnicy turystyczni.
- profil policyjno - prawny (rozszerzenie z historii, j. angielskiego i j. polskiego)
Uczniowie w ciągu czterech lat nauki będą realizować dodatkowe zajęcia edukacyjne m.in. z prawa, kryminalistyki, prewencji, z zagadnień z zakresu bezpieczeństwa publicznego orazna temat specyfiki zawodu policjanta i zagrożeń podczas działań interwencyjnych. W klasie przewidziano zajęcia z profesjonalistami - instruktorami różnych technik walk i samoobrony.
W planie są także zajęcia na strzelnicy. Klasa objęta jest patronatem Komendy Powiatowej Policji w Brzezinach.
- profil sportowy (rozszerzenie z biologii, j. polskiego, j. angielskiego)
Zajęcia w tej klasie będą obejmowały między innymi:
7 godzin wychowania fizycznego tygodniowo, a w ich ramach będą następujące zajęcia:
* 2 godz. tyg. - zajęcia na basenie
* 1 godz. tyg. - masaż sportowy i masaż klasyczny
* 1 godz. tyg. - korektywa i kompensacja, korekcja wad postawy oraz podstawy fizjologii i anatomii człowieka
* 3 godz. tyg. - zajęcia ogólnorozwojowe w sali sportowej i siłowni oraz gry sportowe
- profil promedyczny (rozszerzenie z biologii, chemii, j. angielskiego)
- profil menadżerski (rozszerzenie z j. angielskiego, geografii oraz z przedmiotu biznes i zarządzanie)
Menadżer-myśli nieszablonowo, realizuje projekty, opracowuje, analizuje informacje, podejmuje decyzje zarządzając organizacją lub jej częścią. Uczeń pozna mechanizmy ekonomiczno-gospodarcze oraz zagadnienia prawa w praktyce i łatwiej mu będzie studiować kierunki ekonomiczno-finansowe.
TECHNIKUM w zawodach: (5-letnie)
- technik logistyk
- technik ekonomista
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik reklamy
- technik rolnik
- technik leśnik
technik logistyk (rozszerzenie z j. angielskiego i geografii)
Nauczysz się między innymi:
- planować procesy przechowywania wytworzonych towarów i dostarczania ich do finalnych odbiorców,
- odpowiednio rozmieszczać w czasie i przestrzeni wdrażane działania,
- wytyczać trasy przejazdów, kontrolować je i modyfikować według potrzeb,
- tworzyć rozkłady jazdy środków transportu danego przedsiębiorstwa,
- efektywnie wdrażać oraz sterować przepływem i przechowywaniem towarów i usług,
- zarządzać przepływem informacji w organizacji logistycznej,
- przestrzegać zasad przy transporcie środków niebezpiecznych, organizować pracę zarówno środków transportu jak i pracowników je obsługujących,
- posługiwania się językiem angielskim i niemieckim w logistyce.
Będziesz mógł podjąć pracę w firmach logistycznych, działach logistyki przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, transportowo - spedycyjnych na stanowiskach związanych z zarządzaniem procesami logistycznym, zakładach komunikacyjnych, jednostkach samorządu terytorialnego.
W okresie nauki w szkole uczeń odbywa praktykę zawodową - 4 tygodnie w klasie III i 4 tygodnie w klasie IV. Jest też możliwość odbywania praktyk zagranicznych w ramach Programu Erasmus+.
technik ekonomista (rozszerzenie z j. angielskiego i geografii)
Kształcenie w zawodzie zapewni osiągnięcie kwalifikacji właściwych w zakresie finansów, rachunkowości, organizacji procesów związanych ze sprzedażą wyrobów, towarów i usług. Zdobyte kwalifikacje pozwolą na zatrudnienie w instytucjach finansowych, organach administracji rządowej, organach samorządu terytorialnego. Technikum przygotowuje ucznia do podjęcia studiów ekonomicznych.
Uczniowie poznają podstawy funkcjonowania rynku i gospodarki, uczą się sporządzać korespondencję handlową, prowadzą akta osobowe pracownika, uczą się rejestrować i prowadzić własną działalność gospodarczą, uczą się naliczać podatki, ustalać wynagrodzenia, sporządzać listę płac, sporządzać plany, analizy i sprawozdania, poznają zasady uproszczonych form rachunkowości od podstaw.
W czasie nauki poznają programy magazynowe, kadrowo-płacowe, finansowo-księgowe. Są to programy firmy INSERT GT: Subiekt, Rachmistrz, Gratyfikant. Egzamin praktyczny potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik ekonomista odbywa się w pracowni komputerowej z wykorzystaniem podanych programów.
Nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe oraz maturą. Do dyplomu dołączany jest tzw. EUROPASS - dokument potwierdzający kwalifikacje na terenie Unii Europejskiej. W okresie nauki w szkole uczeń odbywa praktykę zawodową - 4 tygodnie w klasie III i 4 tygodnie w klasie IV. Jest też możliwość odbywania praktyk zagranicznych w ramach Programu Erasmus+.
technik żywienia i usług gastronomicznych (rozszerzenie z j. angielskiego i biologii)
Absolwenci uzyskują tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych. Absolwent po ukończeniu szkoły może podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia, gospodarstwach agroturystycznych, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, hurtowniach spożywczych.
Nasz absolwent:
- potrafi działać w zespole i podejmować pracę grupową,
- posiada wiedzę w zakresie przedsiębiorczości, ekonomii, prawa,
- wykorzystuje w czasie nauki nowoczesny warsztat pracy,
- pozyskuje swoją wiedzę i umiejętności w miłej i bezpiecznej atmosferze,
- uczy się w dobrze wyposażonych pracowniach.
Specjalności do wyboru przez uczniów:
- organizacja usług gastronomicznych
- dietetyka
W czasie nauki uczniowie odbywają praktyki:- w ośrodkach w górach, nad morzem, w zakładach gastronomicznych na terenie Powiatu Brzezińskiego - 4 tygodnie w klasie III i 4 tygodnie
w klasie IV. Jest też możliwość odbywania praktyk zagranicznych w ramach Programu Erasmus+.
technik reklamy (rozszerzenie z j. angielskiego i j. polskiego)
Szkoła przygotowuje uczniów do przyszłej pracy w działach marketingu przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych, biurach ogłoszeń, działach promocji środków masowego przekazu, agencjach i studiach graficznych.
Atuty: obsługa profesjonalnego oprogramowania do tworzenia banerów reklamowych i ulotek, rozwijanie wyobraźni w obszarze plastyki, kreatywnego myślenia, możliwość odbycia praktyk w kraju i za granicą (program Erasmus+).
technik rolnik (rozszerzenie z j. angielskiego i biologii)
Uczeń poznaje technologię uprawy i zbioru roślin, prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą, organizuje i nadzoruje produkcję roślinną i zwierzęcą, prowadzi i obsługuje pojazdy, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej, prowadzi sprzedaż produktów rolniczych. Zawód jest przeznaczony dla osób, które w perspektywie życie zawodowe chcą związać z prowadzeniem gospodarstwa rolnego przy wykorzystaniu dostępnych funduszy z Unii Europejskiej na rozwój obszarów wiejskich. Jest to dobra alternatywa dla tych, którzy cenią sobie niezależność w wykonywaniu obowiązków zawodowych.
W trakcie nauki poznasz jak korzystać z różnych źródeł informacji technicznej i ekonomicznej oraz doradztwa rolniczego. Praktyki odbywają się w nowoczesnych, perspektywicznych gospodarstwach rolnych przy czynnym udziale w pracach rolnych z wykorzystaniem najnowszych technologii. Nauka trwa 5 lat i kończy się uzyskaniem tytułu technika (po zdaniu egzaminów kwalifikacyjnych).
technik leśnik (rozszerzenie z j. angielskiego i biologii)
Technik leśnik zarządza, organizuje i nadzoruje prace z zakresu gospodarki leśnej czyli nasiennictwa, szkółkarstwa, hodowli lasu, gospodarki łowieckiej, ochrony i użytkowania lasu; kieruje zabiegami pielęgnacyjnymi; prowadzi zakład usług leśnych; wykorzystuje właściwe narzędzia i urządzenia do wykonania prac z zakresu gospodarki leśnej.
Technik leśnik może znaleźć zatrudnienie w jednostkach organizacyjnych Lasów Państwowych, przedsiębiorstwach zajmujących się gospodarką leśną, ochroną lasów i stref zieleni, pracowniach usługowo-badawczych i marketingowych produktów leśnych, placówkach związanych z ochroną środowiska, biurach urządzania lasu i geodezji leśnej, parkach narodowych
i krajobrazowych, placówkach naukowo-badawczych, w urzędach gminnych, powiatowych i wojewódzkich na stanowiskach wymagających przygotowania z zakresu leśnictwa.
W okresie nauki w szkole uczeń odbywa praktykę zawodową - 4 tygodnie w klasie III i 4 tygodnie w klasie IV.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA (3-letnia)
- blacharz samochodowy
- cukiernik
- elektryk
- fryzjer
- krawiec
- kucharz
- lakiernik samochodowy
- magazynier - logistyk
- mechanik pojazdów samochodowych
- monter sieci i instalacji sanitarnych (hydraulik)
- murarz-tynkarz
- piekarz
- sprzedawca
- stolarz
Uczniowie odbywają 3 dni nauki przedmiotów ogólnokształcących w szkole oraz 2 dni praktycznej nauki zawodu u pracodawców. Raz w każdym roku szkolnym wyjeżdżają na miesięczne kursy kwalifikacyjne opłacane przez szkołę. Na kursach uczą się teoretycznych przedmiotów zawodowych. Każdy kurs kończy się egzaminami z poszczególnych przedmiotów. Młodociany pracownik zatrudniony w celu nauki zawodu posiada wszystkie prawa wynikające z Kodeksu Pracy, w tym prawo do wynagrodzenia.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe. Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w celu uzyskania dyplomu technika będą mogli kontynuować naukę w dwuletniej Branżowej Szkole II Stopnia. Ponadto absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia uzyska wykształcenie średnie branżowe i będzie mógł przystąpić do matury.
Zakończeniem nauki zawodu po 3. latach u rzemieślnika jest egzamin czeladniczy zdawany przed komisją egzaminacyjną Izby Rzemieślniczej. Uzyskane świadectwo jest państwowym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe uznawanym również poza granicami kraju.
Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia, którzy nie zdecydują się na naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, będą mogli podjąć pracę lub wybrać Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych.
Branżowa Szkoła I stopnia to dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za nauką i wolą szybko rozpocząć życie zawodowe.
Zachęcamy do skorzystania z oferty edukacyjnej naszej szkoły.
Do zobaczenia na Dniach Otwartych!